Forside 

Tilbage til afsløringen af Bukefalos

 

DAVID BIERING

(Foto Nils Binderup)

David Biering's tale ved afsløringen af BUKEFALOS, Eventyrets gave til Hadsund By fredag den 11. maj 2012.

Bukéfalos:

Borgmester H.C. Maarup ved Bukefalos

Tak til vores gode borgmester for “afsløring” af min skulptur.

Tak til ildsjælen Helena Dylmer, Fjordgalleriet - expert i : “kreativ iværksættelse” - ingen kan som hun sætte gang i et projekt.

Tusind tak til Flemming K. Christensen fra Beauté Pacifique (jeg har øvet mig en uge for at lære at udtale det), tak for en meget flot granitsokkel, som er flottere end skulpturen. Den kommer helt oppe fra Bohuslän i Sverige.

Tak til folk fra Teknisk forvaltning i kommunen, for godt samarbejde.

 Jeg har leget med heste og skulpturer i mere end 50 år og bliver aldrig træt af det.

Jeg har altid været meget betaget af historien om “Alexander den store” og hans hest Bukéfalos - hesten som bar ham uskadt gennem 12 års krige.

Filip II af Makedonien - Alexanders far, hyrede ingen ringere end filosoffen Aristoteles til at oplære sin søn Alexander.

Aristoteles betragter vi i dag som  “videnskabens fader” og den dag i dag refererer man stadig til filosoffen og videnskabsmanden Aristoteles.

Historien om Alexander den store startede for ca. 2.400 år siden, da Alexander overtog styret af Makedonien. Mange er optaget af Alexander den store, for hans evner som hærfører. Jeg er mere optaget af hans evner som kulturpersonlighed.

Alexander samlede først Grækenland til eet rige og tog derefter på et hævntog mod det mægtige Perserrige, der havde tyranniseret Grækenland.

Hans krigstogt mod Perserriget varede i ca. 12 år.

Over alt hvor han kom frem, viste han den største tolerance overfor de forskellige folkeslags religion og skikke og indsatte ofte deres egne folk som ledere.

Først indtog Alexander områderne lang det østlige Middelhav helt ned til Ægypten og skabte her en ny fantastisk by :”Alexandria” - en universitetsby, som aldrig før eller siden har set sin lige. Lavede et kæmpe bibliotek, der skulle rumme alverdens visdom og samlede filosoffer og videnskabmænd fra alverdens lande - uanset deres forskellige religiøse og idemæssige baggrund. Det blev gennem århundreder et magtcentrum - bygget på viden - ikke på militærmagt.

600 år efter Alexander byggede den smukke “universitetsby” ser vi en - stadig berømt - kvindelig filosof ved navn Hypatia (kvindelige filosoffer er der bestemt ikke mange af) - tag og vågn op kvinder og gør noget ved det !

Hypatia holdt forelæsninger i filosofi og matematik, men så kom de “kristne” - slog Hypatia ihjel og smadrede hele Universitetet. De betragtede hende som en heks fordi hun studerede planeternes bevægelse og udførte “falsk viden”.

Sjældent taler vi i kristne lande om alle de overgreb vi - gennem historien - har lavet på andre folkeslag og deres trossamfund.

Sandheden er, at vi ikke har opført os bedre end så mange andre.

På et gulv i Pompei er der et stort billede i stiftmosaik af Alexander den store på sin berømte hest Bukéfalos i en kampsituation.

Her ser man tydeligt, den lidt specielle hest med den meget brede pande, de små ører og de store “ganacher” (det kraftige kæbeparti, som er karakteristisk for meget potente hingste - og for den skyld også for mænd.

Buké betyder på græsk: Okse - og som enhver ved betyder fallos: hoved - altså Bukéfalos betyder oksehoved - jeg har derfor lavet mit hestehoved i støbejern i et groft udtryk - efter devisen “Less is more”.

Læg mærke til at hesten drejer hovedet lidt på skrå.

Når en hest drejer hovedet lidt på skrå, betyder det, at den er opmærksom -den lytter efter !

 

“Hvad foregår der” ? spørger den

“Er udviklingen i vores verden ved at gå i stå”?

(Nej - ikke i Mariagerfjord kommune)

 

En hest er altid parat til at lytte til dig, så har du problemer, så mød op og snak med Bukéfalos og fortæl, hvad der trykker dig. Han vil lytte til dig - som ingen anden.

Jeg har i Bukéfalos indbygget så meget “Inua” - (som grønlænderne kalder det) = sjæl og indre styrke,

(Foto Nils Binderup)

så hvis du kysser ham eller tager ham om halsen, vil du straks få det bedre.

Nu står han der - Bukéfalos på “Alexander den stores gade” - undskyld - jeg ved godt den fejlagtigt kaldes “Storegade”.

Bukéfalos er et symbol på styrke, vilje og energi Og jeg håber Bukéfalos vil være et godt symbol for Hadsund by - en energisk og dejlig by at leve i.

“Stå af” og lad jeres børn klappe hesten, når I kommer forbi Bukéfalos og fortæl børnene historien om en 12 årig dreng, der kunne ride hesten Bukéfalos - hesten som ingen andre kunne ride på og som satte gang i videnskaben og filosofien.

Tak for I kom

David Biering

(Foto Helena Dylmer)

Tilbage til afsløringen af Bukefalos